Contractenrecht
Als ondernemer of ondernemende particulier krijgt u vaak te maken met contracten; zoals koopovereenkomsten en arbeidsovereenkomsten, maar ook met franchisecontracten, distributieovereenkomsten en overnamecontracten.
Of u nu ‘zaken doet’ of als particulier betrokken bent bij een contract, het is van belang dat u weet waarvoor u tekent en dat u iets regelt voor het geval blijkt dat uw wensen, bedoelingen en verwachtingen door uw contractspartij niet worden uitgevoerd of anders zijn begrepen. Misverstanden of een gebrek aan duidelijke communicatie zijn namelijk belangrijke oorzaken voor het ‘stuk lopen’ van een contract. De koper (of de verkoper) is teleurgesteld of de samenwerking verloopt niet zoals gedacht. Dan is het goed dat er van tevoren over is nagedacht dat dit zou kunnen gebeuren en dat u heeft vastgelegd wat dan ieders rechten en plichten zijn.
Het is dan ook verstandig om een nog te sluiten contract vooraf door ons te laten toetsen, of beter ons in te schakelen bij het onderhandelen en tot stand brengen van een contract. Dan weet u in ieder geval dat uw belangen en een ‘escape’ zijn vastgelegd. Daarbij is het helemaal niet nodig dat wij namens u optreden; vaak is het beter dat wij u adviseren waarna u goed voorbereid de onderhandelingen kunt ingaan of voortzetten.
Uiteraard komt het ook regelmatig voor dat er weinig te onderhandelen valt of dat u met een langlopend contract zit, dat steeds meer gaat ‘knellen’. Ook dan is het goed eens contact met ons op te nemen, zodat wij voor en met u kunnen bekijken welke remedies er zijn en welke risico’s hierbij spelen. U dient daarbij te bedenken dat uw rechten en plichten weliswaar op papier kunnen staan, maar bij de uitleg van het contract komt het ook aan op wat er nu juist niet op papier staat, of wat er in het mailverkeer of anderszins voorafgaande aan het contract over en weer is gezegd. De bedoeling van partijen (wat staat daar nou precies in het contract?) is heel vaak met behulp van hetgeen tijdens de totstandkoming is gezegd, te herleiden. En soms is de conclusie dat er iets op papier staat, wat partijen niet zo hebben bedoeld, of wat anders uitgelegd moet worden dan uw contractspartij aangeeft. Ook hierin kunnen wij u adviseren, zodat u weet wat uw rechten en plichten zijn en daarmee ook wat uw onderhandelingspositie is .
Procederen over contracten over nakoming, ontbinding, opzegging of schadevergoeding kan natuurlijk altijd en is soms niet te vermijden. Wij hebben jarenlange ervaring met het procederen over ‘stukgelopen’ contracten. Ook daarvoor kunt u vanzelfsprekend bij ons terecht.
Neem de Eerste Stap
Onze advocaten begrijpen wat u doormaakt en staan klaar om u te helpen. Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op. Klik hiervoor op NEEM CONTACT OP.